Införselregler

Om man vill föra in alkoholhaltiga drycker och tobak till Sverige som privatperson bör man rätta sig efter de införselregler som finns uppsatta. Dessa är dock inte helt tvingande utan man kan föra in mer än införselkvoten som privatperson om man kan visa att alkoholen ska vara för personligt bruk, t.ex. en stor fest.

Införselreglerna nedan avser vad varje person får föra in i Sverige. För alkohol måste personen vara 20 år fyllda, för tobak gäller 18-årgräns.

Införselregler för alkohol från annat EU-land

  • 10 liter sprit
  • 20 liter starkvin
  • 90 liter vin (varav högst 60 liter mousserande vin)
  • 110 liter öl

Införselregler för tobak från annat EU-land

  • 800 cigaretter
  • 400 cigariller
  • 200 cigarrer
  • 1 kg röktobak

Omfattande gränshandel

Efter att Sverige blev medlem av EU har gränshandeln praktiskt taget exploderat. Från att man tidigare bara fått ta med sig en liter starksprit och några liter öl och vin, får man nu importera stora mängder för privat bruk utan att behöva tulla för det.

Det är framförallt i Tyskland den mesta alkoholen inhandlas, detta eftersom priset är lägre än i Danmark, samt att det är smidigt och går snabbt att ta sig dit med bil. Bilen är det vanligaste färdmedlet vid dessa shoppingresor, följt av bussresor. Med bil eller buss kan man få med sig mest varor hem till Sverige, och på så sätt göra resan lönsam.

Affärer i Tyskland

För svenskar är det främst områdena kring Lübeck, Rostock och Sassnitz som besöks för inhandling av alkohol. Dit kommer man smidigt med färja, antingen från Danmark, eller från Trelleborg. I färjeläget vid Puttgarden i Tyskland hittar man Scandlines Bordershop. Affären är en stor pråm som ligger förtöjd i hamnen. Den består av totalt fem våningar, varav fyra är avsedda för alkohol. Den femte, högst upp, innehåller andra varor som t.ex. godis och kläder.

Fortsätter man in i Tyskland från Puttgarden kommer man snart till samhället Burg auf Fehmarn där ytterligare affärer finns. Bland dessa är Calles Grenzshop en mycket populär affär. Calles Grenzshop har även butik i Heiligenhafen som ligger på det tyska fastlandet, precis efter bron från ön Fehmarn.

Till startsidan