Lübeck

Holstenor Lübeck

Lübeck (Officiellt: Hansestadt Lübeck) är en hamnstad i norra Tyskland vid floden Trave i förbundslandet Schleswig-Holstein. På svenska används ibland stavningen Lybeck. Staden har ungefär 211 000 invånare.

Infrastruktur

Motorvägen A1 passerar genom Lübeck och förbinder staden med Hamburg och resten av Tyskland. Söder om staden går motorvägen mot Rostock och vidare till Berlin. I riktning mot nordväst ligger grannstaden och förbundslandets huvudstad Kiel.

Lübecks flygplats som ligger söder om staden används även av resenärer som ska till Hamburg. Denna flygplats trafikeras främst av lågprisflygbolag som Ryanair. Resenärerna bussas därefter de ca: 6 milen in till Hamburg.

Historia

Lübeck grundades på den nuvarande platsen år 1143 e.kr av greve Adolf II av Holstein-Schauenburg, efter att rugierna år 1138 förstört det gamla Lübeck, som låg något nordligare på den vänstra Travestranden vid det som nu kallas Alt-Lübeck.

Sevärdheter

Lübecks innerstad ligger helt omgiven av den medeltida vallgraven. Den präglas av gamla medeltida byggnader, men innehåller även modernare byggnader, bl.a från mitten av 1900-talet. Detta antagligen eftersom delar av den gamla bebyggelsen förstördes under andra världskriget.

Holstenor (bilden), den mest kända av Lübecks fyra stadsportar, är belägen utanför vallgraven väster innerstaden. Holstenor var aldrig tänkt att ha någon försvarsfunktion, utan var istället till för att visa att Lübeck var en rik och välmående handelsstad. Även i norr finns en stadsport, den är dock belägen innanför vallgraven.

Varje år i december hålls en välbesökt Julmarknad i Lübeck. Där kan man strosa omkring på marknaden med en rykande varm kopp Glühwein i handen.

Till startsidan