Länkkatalog

En länkkatalog är webbplats vars främsta uppgift är att publicera och sortera länkar till andra webbplatser. Dessa länksamlingar kan vara ett bra komplement till Google om man letar efter sajter inom en viss kategori. Olika länkkataloger ställer olika krav på webbplatser för att publicera dem. Ett vanligt krav är att webbplatsen i fråga måste länka tillbaka till länkkatalogen. Detta för att länkkatalogens Google-ranking ökar, men också eftersom besökare dirigeras till den. Många kataloger säljer även publicering genom att ta ut en registreringsavgift, något som är särskilt vanligt bland s.k. företagskataloger.

Användningsområden

Länkkataloger används ofta för sökmotoroptimering då de ger sajten som ska optimeras en inlänk. På grund av detta har länkkataloger sedan en tid tillbaka ratats av Google, och länkar från länkkataloger verkar inte längre vara värdefulla för sökmotoroptimerare. Detta eftersom Google inte uppskattar att någon försöker få en webbplats att framstå som mer populär än den i själva verket är.

Utöver ovanstående användningsområde ger länkkataloger även direkt trafik genom att deras besökare klickar sig vidare till webbplatserna som listas där. Denna trafik brukar dock vara väldigt liten och motiverar knappast en registrering.

Exempel på bra länkkataloger

Infoo.se (tidigare KTHNOCs webbkatalog, även känd som Sunetkatalogen).

Till startsidan