St. Pauli

St.Pauli är en stadsdel Hamburg i Tyskland. Stadsdelen har 26500 invånare och är mest känd är nöjeskvarteren kring Reeperbahn, prostitutionsgatan Herbertstrasse och fotbollsklubben FC St. Pauli.

Historia

I början av 1600-talet bebyggdes området som en förort till Hamburg under namnet Hamburger Berg. Det låg då utanför Hamburgs stadsmur och i närheten av den då danska staden Altona, som numera också är en stadsdel i Hamburg. Namnet Hamburger Berg kom från en kulle som planerades byggas av Hamburg i försvarssyfte. Till en början tilläts endast bostadshus i området men så småningom tilläts även affärsverksamhet. Det var då främst störande verksamheter som tvingades flytta från Hamburg till Hamburger Berg. Även repmakare (eller 'Reeper' på lågtyska) flyttade till området eftersom det var ont om plats för deras lokaler inne i Hamburg. Detta gav den berömda gatan Reeperbahn sitt namn. Den svenska motsvarigheten till namnet Reeperbahn är Repslagaregatan som återsinns i flera svenska städer.

I slutet av 1600-talet när människor officiellt tilläts bo i Hamburger Berg flyttade Hamburg ut sjukhus och fler arbetsplatser dit. Senare tog området namnet St. Pauli efter kyrkan som byggts där.

Till startsidan