Aruba

Aruba (papiamento Aruba) är en ö i Västindien och tillhör Nederländerna och är en geografisk del av de Nederländska Antillerna men är ett fristående territorium rent förvaltningsmässigt med eget parlament under en nederländsk guvernör.

Historia

Aruba beboddes först av Arawakindianer och den tidigast kända bosättningen på ön är daterad till 1000-talet efter kristus. Ön upptäcktes den 6 juli 1499 av spanjoren Alonso de Ojeda och tillhörde Spanien fram till maj 1636 då den tillföll Nederländerna. Den förvaltades först av holländska West-Indische Compagnie (Nederländska Västindiska Kompaniet) fram till år 1848 då den införlivades i de Nederländska Antillerna. Mellan 1799–1816 var ön tidvis ockuperad av Storbritannien för att senare återgå till Nederländerna.

Aruba införlivades som ett eilandgebied i provinsen Nederländska Antillerna (som ombildades till autonomt territorium 1954) fram till 1986 då det blev en egen autonom del av Nederländerna efter en folkomröstning genomförd redan 1977.

Geografi

Ön är den minsta av de s.k. ABC-öarna och ligger cirka 25 km norr om Venezuela. Den består av övervägande lågland och den högsta punkten är Mount Jamanota cirka 180 m.ö.h.

Oranjestad med ungefär 30 000 invånare är huvudort på ön. Den ligger på öns västra sida strax norr om flygplatsen Queen Beatrix International Airport. Övriga större orter är Druif, Sint Nicolaas och Santa Cruz.

Folkmängden uppgår till ca: 100 000 invånare (533 inv/km²). Huvudspråken är papiamento, engelska och spanska trots att det officiella språket är nederländska. Valutan är arubansk florin i motsats till Antiller Gulden som i de övriga Nederländska Antillerna.

Ön har en mycket välmående ekonomi mycket tack vare turistindustrin och oljefyndigheter. Tidigare var Aruba känt för sitt stora antal offshore-banker men ny lagstiftning har minskat dess antal.

Till startsidan