Nederländerna
Nederländerna (formellt Konungariket Nederländerna) är en monarki i västra Europa. Landet gränsar till Nordsjön i nordväst, Tyskland i öster och Belgien i söder. Till Konungariket Nederländerna hör även Aruba och Nederländska Antillerna i Karibien.
Nederländernas huvudstad är Amsterdam, men regeringen och parlamentet finns i Haag, där också monarken har sitt residens. Det officiella språket är nederländska.
Landet deltog i grundandet av den europeiska kol- och stålgemenskapen 1951, vilken senare utvecklades till Europeiska gemenskapen (EG) och sedan till Europeiska unionen (EU). Nederländerna är också medlem i militäralliansen NATO sedan dess grundande 1949.
Med sina 395 invånare/km² har Nederländerna den högsta befolkningstätheten i Europa (om man räknar bort mikrostater som Monaco och Luxemburg).
Namnet Holland används ofta synonymt med Nederländerna, men är egentligen bara är namnet på en del av landet. Holland används dock ofta, liksom holländska för språket och som adjektiv, i vardagliga sammanhang för företeelser som man uppfattar som förknippade med Nederländerna, såsom "holländsk Edamer", "holländska tulpaner", hollandaise(sås), de "holländska" kanalerna.
Historia
Under Karl V som var tysk-romersk kejsare och kung av Spanien var regionen en del av de sjutton nederländska provinserna, i vilka även det mesta av dagens Belgien ingick. Efter det spansk-nederländska kriget mot Karl V:s son Filip II av Spanien, växte den norra delen, under namnet De sju förenade Nederländernas republik, till en av de mäktigaste sjöfararnationerna och ekonomiska stormakterna under 1600-talet. Perioden kallas den Nederländska stormaktstiden. Kolonier och handelsstationer etablerades över hela världen.
Under Napoleon införlivades landet med det franska väldet men återfick självstyre tillsammans med de österrikiska Nederländerna och med Luxemburg 1815. Belgien bröt sig loss 1830. Luxemburg lydde under det nederländska kungahuset men med andra tronföljdsregler och bröts loss efter kung Vilhelm III:s död. Under 1800-talet industrialiserades Nederländerna förhållandevis långsamt jämfört med kringliggande länder.
Nederländerna var neutrala i första världskriget och i inledningen av andra världskriget, men ockuperades trots detta av Nazityskland i maj 1940 och befriades inte förrän 1945. Efter kriget blomstrade industrin åter inom Benelux och EG. Nederländerna blev också medlemmar i NATO.
Geografi
Med en storlek på 41 526 km² är Nederländerna något större än Småland men mindre än Jämtlands län. Det mest utmärkande draget hos Nederländerna är det flacka landskapet. Ungefär hälften av landet ligger mindre än en meter över havet och en fjärdedel ligger under havsytans nivå. Högsta punkten är med sina 321 meter Vaalserberg i den sydöstligaste delen av landet, där en smal remsa skjuter ner mellan Belgien och Tyskland.
Många lågt liggande områden skyddas av vallar och stora delar av landet är gammal havsbotten, till exempel provinsen Flevoland. Dessa områden kallas poldrar. Den stora havsviken Zuiderzee avskars på 1930-talet från Nordsjön genom den tre mil långa skyddsvallen Afsluitdijk.
Landet delas in i två delar, som skiljs åt av floderna Lek, Waal och Maas. Dessa två områden skiljer sig genom att ha olika dialekter samt religiös tillhörighet. Den norra delen är framför allt protestantisk eller sekulär och den södra katolsk, undantaget vissa städer och öar.
Klimatet kännetecknas av ett tempererat och fuktigt kustklimat med milda vintrar och svala somrar. I allmänhet blåser det från sydväst och snö faller ungefär 20 dagar om året.