Nederländska Antillerna

Nederländska Antillerna (Nederlandse Antillen) är en autonom provins i Västindien, associerad med Nederländerna. Huvudstad är Willemstad på Curaçao.

Nederländska Antillerna skulle ursprungligen upphöra som enhet 15 december 2008, men dessa planer har skjutits upp på obestämd tid. Enligt en överenskommelse från 2004 kommer två av öarna, Curaçao och Sint Maarten att erhålla samma status som Aruba, medan de övriga tre Bonaire, Saba och Sint Eustatius kommer att erhålla status av "Kungaöarna" - en statusform som ännu återstår att definiera. Nederländska Antillerna upphör att existera och den nya statusen för öarna träder i kraft den 10 oktober 2010.

Historia

Nederländska Antillerna kolonialiserades av Nederländerna på 1600-talet och var ett centrum för slavhandel. Slaveriet avskaffades dock 1863.

1954 blev öarna ett eget autonomt område inom Nederländerna.

1986 blev Aruba ett eget autonomt område inom Nederländerna politiskt fristående från de Nederländska Antillerna.

Ekonomi

Turism, oljeraffinering och finansiering är stöttepelarna i denna lilla ekonomi som är nära knuten till omvärlden. Även om BNP har minskat eller ökat något under vart och ett av de senaste åtta åren har öarna en hög inkomst per capita och en väl utbyggd infrastruktur jämfört med andra länder i regionen. Den mesta av oljan är från Venezuela och raffineras här. Nästan alla konsumtions- och kapitalvaror är importerade. USA, Italien och Mexiko är de största leverantörerna av dessa varor. Magra jordar och otillräcklig vattenförsörjning gör att utvecklingen av jordbruket nästan helt avstannat. Budgetmässiga problem hindrar reform av hälso- och pensionssystemen för en åldrande befolkning. Nederländerna ger ekonomiskt stöd till ögruppen.

Till startsidan