Betting

Betting eller vadslagning är att satsa pengar på utfallet av en framtida händelse. Att satsa på en viss händelse kallas också för att ingå ett vad. Vad kan träffas för nöjes skull mellan två privatpersoner, men det finns också kommersiella vadslagningsfirmor, bookmakers, som lever på att låta kunder ingå vad mot dem.

Vadslagningsspel

Betting eller vadslagning ingår som ett naturligt moment i flera spel, särskilt hasardspel och liknande som spelas på kasinon, t.ex. roulette och Texas Hold'em. Vilka vinster som betalas ut vid de olika utfallen styrs av de uppsatta oddsen.

Ett vadslagningsspel är ofta kopplat till en viss sport åt gången, t.ex. trav eller fotboll, där spelarna satsar på vilken häst eller vilket lag som ska vinna. För spel på fotbollsmatcher är Stryktipset och Måltipset stora aktörer. I Sverige har Svenska Spel monopol på att bedriva denna typ av spel. Monopolet är dock hotat av andra spelbolag som når svenska kunder genom bettingspel på Internet.

Totalt slumpmässiga lotterier som Bingo, Lotto, Bingolotto, Keno och skraplotter kan också räknas som vadslagningsspel.

Spelautomater

Automatspel (t.ex. videopoker, enarmad bandit) är också en typ av vadslagningsspel där spelarna satsar pengar på att någon viss kombination av kort eller figurer ska slumpas fram av maskinen. Automatspelen är nästintill helt helt styrda av slumpen, till skillnad från sportspelen och poker där spelarens skicklighet i varierande utsträckning påverkar utgången.

Vadslagning inom sport

Det är relativt lätt att lägga vad på sporthändelser då Svenska Spel har ombud runt om i landet där man kan spela de flesta aktuella sporthändelserna. Dessutom finns vadslagning i sportsammanhang finns även tillgängligt på Internet, bl.a. via aktörerna Svenska Spel, Ladbrokes, Expekt och Betsson.

Till startsidan