Große Freiheit Nr. 7 (film)

Große Freiheit Nr. 7 är en tysk dramamusikalfilm från 1944 som fått namn efter gatan Große Freiheit (Stora friheten) i närheten av Reeperbahn i Hamburg.

Filmen som innehåller många sånger, bl.a "La Paloma", berättar historien om den blonda sjungande sjömannen Hannes Kröger (spelad av Hans Albers). Han jobbar på en klubb på Reeperbahn och blir kär i en flicka spelad av Ilse Werner

P.g.a. hotet från de allierades bombningar 1943 mot Hamburgs hamn och mot UFA Studios i Berlin, spelades stora delar av filmen in på Barrandov Studios i Prag. De använde den första Agfa-färgfilmen från Terra. När de filmade en scen som utspelades på en båttur i Hamburg var man tvugna att täcka för krigsfartyg.

Nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels var missnöjd, han krävde att filmen skulle förändras så att den blev mer "tysk". En av förändringarna var att byta namn på huvudkaraktären, från Jonny till det mer tyskklingande Hannes. Efter ett års omredigering blev filmen ändå bannlyst av nazistregimen den 12 december 1944 och visades endast utanför Großdeutsches Reich. Premiären ägde rum i Prag i Tjeckoslovakien som då var Reichsprotektorat (protektoriat tillhörande Tyskland). I Tyskland fick filmen först visas under hösten 1945 då de allierade tagit makten.

Till startsidan