Kina

Kina är det största landet i östra Asien och världens folkrikaste land med över 1,3 miljarder människor. Kina gränsar mot Kazakstan, Ryssland, Mongoliet, Afghanistan, Bhutan, Burma, Indien, Nordkorea, Nepal, Laos, Pakistan, Kirgizistan, Vietnam och Tadzjikistan, samt ett kort maritim gräns mot Japan. Landet är en socialistisk republik och diktatur som styrs av kommunistpartiet. Peking har varit huvudstad sedan 1949. Kina är ansedd som både en ekonomisk och militär stormakt och har en permanent plats i FN:s säkerhetsråd. Den gamla kinesiska civilisationen var en av världens första och blomstrade kring Gula floden. Folkrepubliken Kina grundades 1949 efter att kommunistpartiets armé stod som segrare i ett utdraget inbördeskrig.

Under senare år har det blivit allt populärare bland turister att resa till Kina. Det ekonomiska uppsving landet har upplevt de senaste decennierna är troligtvis en bidradande faktor, liksom att landet var värd för de Olympiska sommarspelen 2008.

Kinas ekonomi

Kina hade mellan 1953 och 1978 en planekonomi av sovjetisk modell. 1978 initierade Deng Xiaoping marknadsorienterade reformer som uppmuntrade bönder på landsbygden att starta industrier. Invånarna i städerna uppmuntrades att starta privata företag vilket medförde en framväxt av många nya företag inom tjänstesektorn. Från 1978 var också utländska investeringar välkomna i Kina.

Kinas ekonomi är en av de snabbast växande och är idag världens andra största efter USA. Mellan 2001 och 2006 passerade Kinas ekonomi Italien, Frankrike, Storbritannien och Tyskland i storlek. Kina har, p.g.a. sin stora befolkning, potential att bygga en ekonomi som är flera gånger större än USA:s. Redan år 2025 beräkans Kina bli världens största ekonomi.

Kinesiska muren

Kinesiska muren är en serie murar i norra Kina byggda i omgångar från några hundra år före Kristus till Mingdynastin i mitten av 1300-talet. Murarna har länge påståtts ha en total sträcka av ca: 6400 kilometer, men i april 2009 kom uppgifter från Peking om att ny mätteknik visar en total längd av 8852 km. Hela anläggningen med sina befästningar och murar är jordens längsta byggnadsverk.

Den kinesiska muren räknas som jordens största byggnadsverk och uppfördes i sin nuvarande form under Mingdynastin från slutet av 1300-talet till början av 1600-talet. Muren skulle skydda Kina mot mongoliska och turkiska stammar som kom på plundringståg.

Ett flertal delar av muren har förstörts av erosion eller är försvunna, eftersom lokalbefolkningen har använt sten från muren till byggmaterial. I dag är muren fredad och sedan 1987 uppförd på UNESCO:s världsarvslista.

Den kinesiska muren är bland världens mest besökta turistattraktioner. I en omröstning som avslutades i juli 2007 blev kinesiska muren vald till ett av världens sju nya underverk.

Kinesiska muren är det enda byggnadsverket som kan ses från månen, brukar det påstås. Det stämmer emellertid inte. Det är lika omöjligt som att se en ugnsplåt från 380 km avstånd.

Det är däremot möjligt att se muren från omloppsbana kring jorden, men för det krävs särskild bra väderförhållanden.

Till startsidan