Paris

Paris

Paris är Frankrikes huvudstad och belägen vid floden Seine. Staden grundades omkring 50 f.kr. av romarna under namnet Lutetia.

Paris utgör ett eget departement i regionen Île-de-France. Staden delas in i 20 förvaltningsområden (arrondissement) och har cirka 2,2 miljoner invånare. Med förorter inräknat har storstadsregionen över 11 miljoner invånare. Paris är ett av världens viktigaste centrum när det gäller finans och kultur. Som en av de mest betydelsefulla globala städer är Paris även ett viktigt politiskt, teknologiskt och konstnärligt centrum. Staden anses även vara modets och gastronomins huvudstad. Paris besöks årligen av över 30 miljoner utländska turister, något som gör staden till världens populäraste resmål.

Arkitektur

Eiffeltornet som byggdes till världsutställningen i Paris 1889 är idag Paris främsta kännemärke. Det byggdes till firandet av hundraårsminnet av franska revolutionen. Eiffeltornet är sammansatt av ungefär 2,5 miljoner bultar och väger cirka 10 000 ton, varav 7 300 ton består av smidesjärn. Till toppen kan man både åka hiss eller ta den 1 665 trappsteg långa trappan.

Andra kända byggnader och monument är Louvren, där den nya glaspyramiden på innergården fungerar som entré till museet. Triumfbågen på Place de l'Etoile är ett annat känt byggnadsverk i Paris. Där hittar man bl.a. ”den okände soldatens grav”. Kulturhuset Centre Georges Pompidou är också ett populärt turistmål, där arkitekten placerat alla rör för värme, vatten och avlopp m.m. på utsidan av byggnaden och dessutom färgkodat dem.

Kommunikationer

Kollektivtrafiken som består av pendeltåg, tunnelbana, spårvagnar och bussar drivs av företaget RATP. Kollektivtrafiken i Parisregionen samordnas av "Syndicat des transports d'Île-de-France" (STIF).

Pendeltåg

Paris har ett omfattande pendeltågsnät. I centrala Paris går pendeltågen i långa tunnlar med underjordiska stationer medan de utanför staden går i marknivå. Linjerna är alfabetiskt namngivna och heter linje A, B, C o.s.v. Pendeltågslinje A (röd på kartan) mot Marne-la-Vallée går till Disneyland utanför Paris. Till den stora flygplatsen Charles de Gaulle går linje B (blå på kartan). Med RER-tågen kan man snabbt ta sig från centrala staden till La Défense utanför Paris. Detta gör man med linje A.

Tunnelbana

Paris metro är världsberömt och är ett av världens största tunnelbanenät. Metron har tätt mellan stationer runt om i Paris och man kan lätt ta sig till de flesta platser med detta transportmedel. Metron har 16 linjer och över 380 stationer. Några av linjerna går över jord på vissa sträckor. Till exempel tunnelbanan till Eiffeltornet, station Bir-Hakeim på linje 6. Ett karakteristiskt drag för metron är det myller av gångtunnlar som leder trafikanterna till perronger, utgångar och andra linjer. En anledning till detta är att rälsen är placerad i mitten av stationen, med en perrong på vardera sida, beroende på färdriktning. Ska man byta färdriktning innebär det att man måste ta trappor över eller under rälsen. Att färdas med tunnelbana som rörelsehindrad eller med exempelvis barnvagn är svårt, men vissa stationer är anpassade för rörelsehindrade och dessa är ibland markerade med en rullstol på metrokartan.

Spårvagn

Paris spårvagnar kallas för tramway och finns enbart ute i stadens ytterområden. Idag finns det fyra spårvagnslinjer och samtliga knyter samman ett antal tunnelbanelinjer i utkanten av Paris.

Officiell webbplats: www.paris.fr

Till startsidan