Saarland

Saarland är ett förbundsland i Tyskland vars huvudstad är Saarbrücken. Beläget i västra Tyskland vid floden Saar och har gräns mot Frankrike och förbundslandet Rheinland-Pfalz.

Historia

Området etablerades efter Versaillesfreden (1920) och ställdes under franskt styre med mandat från Nationernas förbund. I en folkomröstning i Tyskland (Tredje riket) 1935 röstade 90,3 procent av invånarna för att Saarland skulle förenas med Tyskland.

Efter Tysklands förlust i andra världskriget blev området återigen ett franskt protektorat och en upphov till konflikter mellan Västtyskland och Frankrike. Frankrike och Västtyskland kom dock överrens om en kompromiss 1954 som innebar att området skulle underställas en kommissarie från Västeuropeiska unionen. Tanken var att området skulle bli ett alleuropeiskt territorium där man kunde samla samla alla europeiska institutioner. I en folkomröstning den 23 oktober 1955 röstade dock invånarna emot fördraget. Som en konsekvens kom Saarlandet att 1957 införlivas i förbundsrepubliken Tyskland.

Till startsidan