Bayern

Bayern (Freistaat Bayern) är ett förbundsland i sydöstra Tyskland. Bayern har ungedär 12,4 miljoner invånare och huvudstad är München. Bayern är Tysklands största förbundsland till ytan och befolkningsmässigt det näst största efter Nordrhein-Westfalen. Bayern gränsar till Baden-Württemberg, Hessen, Thüringen och Sachsen. I söder gränsar förbundslandet till Österrike och Schweiz och i öster till Tjeckien.

Franken, Schwaben och Altbayern är de landsdelar som Bayern traditionellt delas in i.

Näringsliv

Bayern är ett av Tysklands stora tillväxtområden med en stor betdd på näringsgrenar inom industri- och tjänstesektorerna. Bayern har flera av Tysklands stora verkstadsindustrier, bl.a. har MAN AG, Siemens, MTU Aero Engines och BMW både huvudkontor och tillverkning i München. BMW och MAN har även tillverkning i andra delar av Bayern. Audi har sitt huvudkontor och sin huvudfabrik i Ingolstadt. München är också ett centrum för media och förlag.

Grundig var tidigare en viktig elektronikindustri i Nürnberg och Loewe AG tillverkar exklusiv hemelektronik. Inom sportutrustning finns i Bayern de två världsledande märkena Adidas och Puma. Här finns också flera stora ölbryggerier som Paulaner, Erdinger och Löwenbräu.

Bayern är ett mycket populärt resmål och både sommar som vinter spelar turismen en viktig roll.

Till startsidan