München

München är huvudstad i förbundslandet Bayern i södra Tyskland. Det är en kretsfri stad i området Oberbayern. München är Tysklands tredje största stad, efter Berlin och Hamburg, med ca: 1,3 miljoner invånare. I storstadsområdet bor det ca: 2,5 miljoner invånare. München har vuxit, och med åren blivit en europeisk metropol som varje år lockar tiotusentals turister, men är även en stor näringslivsstad.

Munchen

München är känt för Oktoberfest, en fest som hålls varje år i september och oktober. Den håller på i två veckor, och slutar första söndagen i oktober. Festen lockar till sig många ölälskande människor från hela Tyskland, men även många andra länder. I centrala München finns också Deutsches Museum, ett stort tekniskt museum.

Sevärdheter i München

Efter andra världskriget restaurerades staden och växte till att bli Tysklands tredje största med en befolkning på 1,2 miljoner invånare. Staden välkomnade berlinare och flyktingar från både Östtyskland och resterande östeuropa. München arrangerade de olympiska sommarspelen 1972 och fick då sitt nya smeknamn "Metropolen med hjärta". München har sedan dess åter utvecklat de kulturella traditionerna. Den nuvarande huvudmannen för ätten Wittelsbach, prins Luitpold av Bayern bor på slottet Kaltenberg nära Augsburg som blivit centrum för ölsorterna Kaltenberg och König Ludwig Dunkel samt musikkoncerter och de bästa tornerspelen i Europa.

Sedan begynnelsen har Marienplatz varit en samlingsplats i staden, där det förr hölls spannmålsmarknad. Där står även rådhuset och där hängdes dåtidens förbrytare. Idag är det gågata och knutpunkt, centralstation för tunnelbanan och pendeltågen ligger också där. Utanför rådhuset står Mariakolonnen som uppfördes uppförd sedan staden överlevt pesten som härjade efter Gustav II Adolfs ockupation av München. Spåren efter den medeltida ringmuren kring staden finns idag bara i form av de tre stadsportarna Isartor, Karlstor och Sendlinger Tor. Siegestor är egentligen Ludvig I av Bayerns triumfbåge över den Bayerska armén som delvis restaurerades år 1958 och fick en ny inskription: "Dem Sieg geweiht, im Krieg zerstört, zum Frieden mahnend - förärad segern, förstörd i krig, manande till fred".

Munchen

Siegestor (Tor betyder port) gränsar till Schwabing som sedan länge är konstnärernas, bohemernas och den enklare kulturens stadsdel. Den kan jämföras med Chelsea i London, Montparnasse i Paris och Greenwich Village i New York. Här ligger konstgallerier universitet, konstnärscaféer, samt ett antal biografer, teatrar och cabaréer.

Englischer Garten är ett av de mer sevärda turistmålen i München. Under Tivolibron rinner floden Isars biflod Eisbach ut i parken, och här kan man när det inte är för kallt se surfare som tar sig genom strömmarna fram och tillbaka på den 20 meter breda forsen. I parken finns också generöst med Biergärten och hundratals bord fylls på sommaren av törstiga öldrickare som njuter av bayerskt öl. Der Chinesische Turm (det kinesiska tornet) i Englischer Garten är en av stadens populäraste Biergarten för både lokalbefolkning och turister.

I München finns också Bayerisches Nationalmuseum som är ett av Europas främsta kulturhistoriska museer samt Deutsches Museum med världens största samlingar av vetenskaplig och teknisk karaktär. Här finns en särskild utställning om den bayerska mångåriga Lufthansapiloten och flygkaptenen i Luftwaffe, Hermann Köhl som med baron Günther von Hünefeld och den irländske piloten James Fitzmaurice år 1928 gjorde den ganska okända atlantflygningen från Europa till Amerika. Grundandet av BMW har också hjälpt till att sätta Münchens teknologiska industri på världskartan.

Strax nordväst om München ligger resterna av Dachau som var Tysklands första koncentrationsläger. Lägret byggdes 1933, d.v.s. samma år som nazisterna kom till makten i Tyskland. Mer än 30 000 personer dog i lägret fram till krigsslutet 1945. Lägerområdet är i dag en minnesplats och museum. Med S-Bahn tar man sig enkelt dit via linje S2 mot Petershausen. Stålgrindarna till lägerområdet bär en skylt med texten "Arbeit macht frei".

Officiell webbplats: www.muenchen.de

Till startsidan