Hameln

Hameln

Hameln är en stad i förbundslandet Niedersachsen i nordvästra Tyskland. Staden är känd för sagan "Råttfångaren i Hameln". Hameln ligger sydväst om Hannover vid floden Oberweser. I staden mynnar de mindre floderna Hamel och Humme ut i Oberweser. Staden är belägen mellan de två bergsområdena Weserbergland i väst och Leinebergland i öst.

Historia

Året 802 eller 812 uppförde den sachsiske greve Berhard tillsammans med sin fru Christina en privat kyrka på sin gård. Godset tillhörde senare klostret i Fulda och munkarna från Fulda grundade år 851 ett benediktinkloster vid floden. I de första urkunderna kallas orten Hamela eller Hameloa. Bredvid klostret växte samhället fram som runt år 1200 för första gången fick beteckningen stad. På så sätt är Hameln en av de äldsta städerna i det f.d. kungariket Hannover.

År 1284 skedde händelsen som senare utvecklades till råttfångarsagan. Enligt nyare forskning handlar sagan om ett uttåg av unga stadsbor för att kolonisera de olika regionerna i dagens Brandenburg.

Mellan åren 1426 och 1572 var Hameln medlem i Hansan och 1540 kom reformationen till staden. Under 1500-talet hade staden en storhetstid som varade fram till det trettioåriga kriget. Hamelns borgare tävlade med adeln på landet omkring genom att uppföra sina hus i kostsam renässansstil. Flera av dessa står kvar än idag.

Under trettioåriga kriget tillhörde staden först Kristian IV av Danmark, sedan den katolska ligans överbefälhavare Johann Tilly och efter en tid av belägring hertigdömet Braunschweig-Lüneburg. Efter 1664 blev hela staden en fästning. På grund av dessa försvarsanläggningar kallades staden vid denna tid "Nordens Gibraltar".

1806 kapitulerade Braunschweigs regent hertig Karl Wilhelm Ferdinant i slaget vid Jena-Auerstedt och staden blev en av fransk besittning under Napoleon. Han lät riva alla befästningsverk med undantag av två torn.

1866 blev Hameln en del av Preussen och 1897 byggdes den första järnvägslinjen. Hameln skonades inte under Andra världskriget, till exempel fick centralstationen, rådhuset och den centrala bron stora skador. Kort efter kriget ingick Hameln i den brittiska sektorn och även under Kalla kriget var en brittisk enhet stationerad i Hameln.

Officiell webbplats: www.hameln.de

Till startsidan