Niedersachsen

Niedersachsen

Niedersachsen är ett förbundsland i Tyskland. Niedersachsen är belägen i Tysklands nordvästra hörn och är det till ytan näst största förbundslandet efter Bayern. Förbundslandet bildades efter andra världskriget av ett antal hertigdömen som ingick i den brittiska ockupationszonen. Den har för närvarande 8 miljoner invånare och en area som uppgår till 47 600 km². Huvudstaden i Niedersachsen är Hannover.

Geografi

Niedersachsen är beläget i norra Tyskland. Förbundslandet sträcker sig från Nordsjökusten och floden Elbe i norr till bergsområdet Harz i sydöst. Som en ö i Miedersachsen ligger Bremen som är ett eget förbundsland. Niedersachsen gränsar till Nederländerna samt de andra förbundsländerna Hamburg, Schleswig-Holstein, Sachsen-Anhalt, Thüringen, Hessen och Nordrhein-Westfalen. Nordöstra och västra Niedersachsen ligger på det nordtyska låglandet. Runt Lüneburger Heide i nordöst dominerar sandjord och landskapstypen geest. I övrigt präglas Niedersachsen av bördig jordbruksmark. Vid Nordsjökusten finns områden med marskland.

Niedersachsens viktigaste floder är Ems, Weser, Aller och Elbe. Delstatens högsta berg är Wurmberg i Harz som mäter 971 meter över havet. Det lägst belägna området är Freepsum i Krummhörn, Ostfriesland (2,5 meter under havsnivån).

Niedersachsen centrala delar vad gäller bosättning, näringsliv och infrastruktur är runt städerna Stadthagen, Hannover, Celle, Braunschweig, Wolfsburg, Hildesheim och Salzgitter.

Näringsliv

Förbundslandets ekonomi vilar i stor utsträckning på industri och då främst på Volkswagenwerk i Wolfsburg och stålindustrin runt Salzgitter och Peine. Även jordbruket är viktig och vid Nordsjökusten finns flera viktiga hamnar. I Hannover anordnas handelsmässor, däriblandt CeBIT som är världens största IT-mässa. I Niedersachsen finns tre kärnkraftverk och framför allt vid kusten finns ett stort antal vindkraftverk.

Turismen spelar en viktig roll för kustregionens näringsliv, särskilt i Ostfriesland och ommkring Cuxhaven. Även i inlandet finns områden som är viktiga för besöksnäringen, bland annat bergsområdet Harz, hedområdet Lüneburger Heide och gamla historiska städer som t.ex. Celle, Osnabrück och Hildesheim.

Universiteten i Göttingen, Hannover och Braunschweig är de som anses vara föbundslandets viktigaste. Göttingens universitet (Georg-August-Universität Göttingen) är ett av Tysklands mest renommerade.

Till startsidan