Mainz

Mainz är huvudstaden i förbundslandet Rheinland-Pfalz i västra Tyskland. Staden hade 196 102 invånare 2007 och är belägen där floderna Rhen och Main flyter samman. På andra sidan Rhen ligger Wiesbaden som är huvudstad i förbundslandet Hessen. Staden är präglad av sin domkyrka och känd för sina stora karnevalsfester.

Historia

Staden Mainz är mer än 2 000 år gammal och redan år 13 f.Kr. byggdes här det första romerska kastellet.

I Mainz utvecklade pionjärer som Johann Gutenberg, Johann Fust och Peter Schöffer boktryckarkonsten. Den första boken som tryckts med mekaniskt rörliga delar skapades alltså i Mainz. Denna bok brukar kallas för den 42-radiga bibeln, eller Gutenbergs bibel. I dagsläget finns det tre perfekt bevarade exemplar av boken; en i London, en i Paris och en i Washington. Tekniken som boktryckarna i Mainz utvecklade byggde på den kinesiska boktryckarkonsten, även papperet som användes vid tryckning anses ursprungligen vara en kinesisk uppfinning.

Efter andra världskriget drogs gränserna mellan de nybildade förbundsländerna Rheinland-Pfalz och Hessen utmed floden Rhen. Detta innebar att några av Mainz stadsdelar hamnade på andra sidan om gränsen och därför tillföll Hessen. Dessa stadsdelar har dock behållit prefixet Mainz i deras namn (t.ex. Mainz-Kastel) även om de numera är stadsdelar i Wiesbaden.

Till startsidan