Luxemburg

Luxemburg (formellt Storhertigdömet Luxemburg) heter på franska: Luxembourg; tyska: Luxemburg; luxemburgiska: Lëtzebuerg. Landet är ett storhertigdöme som ligger vid skärningspunkten mellan Belgien, Tyskland och Frankrike. Luxemburg är en av de sex ursprungliga medlemmarna i EEG som senare senare blev EG och EU. Luxemburg har 465 000 invånare och en befolkningstäthet på 171 inv/km².

Historia

Luxemburg grundades som politisk enhet 963 och blev storhertigdöme 1815 under nederländsk överhöghet. När Belgien blev självständigt från Nederländerna förlorade Luxemburg 1839 mer än halva sitt territorium till denna nya stat. I utbyte blev den politiska självständigheten större, och 1890 var Luxemburg en suverän stat. Landet ockuperades av tyska trupper under båda världskrigen. Under första världskriget flydde storhertiginnan till England.

1945 blev Luxemburg medlem i FN och gav även upp sin ställning som neutralt land, som de haft sedan 1867, när de blev medlem i Nato 1949. Luxemburg var efter andra världskriget ett av de drivande länderna inom Europasamarbetet. Luxemburg blev 1952 säte för Kol- och stålunionen och landet var en av grundarna av dagens EU. Luxemburg är säte för ett antal av Europeiska unionens institutioner.

Geografi

Luxemburg är ett av världens till ytan minsta länder där det ligger på 167:e plats i listan över världens största länder efter areal. Landet har en yta på ungefär 2 586 kvadratkilometer, med andra ord något mindre än Blekinge län

Landet gränsar i väst till den belgiska provinsen Luxemburg, som är nästan dubbelt så stort som landet Luxemburg. Norra delen av landet är en del av Ardennerna, och mest består av kullar och låga berg. Den högsta punkten är Buurgplaatz som ligger på en höjd av 559 meter över havet. Floderna Mosel, Sûre och Our bildar tillsammans Luxemburgs östra gräns.

Infrastruktur

Luxemburg har ett effektivt transportsystem bestående av motorväg och järnväg. Landet har även en internationell flygplats, Luxembourg Airport. Vägnätet har på senare år moderniserats och består nu bl.a. av 14,7 mil motorväg som förbinder huvudstaden med motorvägar i grannländerna. Byggandet av höghastighetsjärnvägen mellan Luxemburg och Paris ledde till att huvudstadens centralstation renoverades. Även flygplatsen har utökats med ytterligare en terminal och man planerar att bygga pendeltågslinjer till närliggande områden.

Till startsidan