Nordrhein-Westfalen

Nordrhein-Westfalen är ett förbundsland i västra Tyskland. Med sina knappt 18 miljoner invånare är Nordrhein-Westfalen det folkrikaste av de tyska förbundsländerna. Till ytan sett är Nordrhein-Westfalen med sina 34 080 kvadratkilometer det fjärde största förbundslandet. Den största staden är Köln, men Düsseldorf är huvudstad. I Nordrhein-Westfalen ligger Ruhrområdet och Rhein-Ruhr-regionen bildar med sina 10 miljoner invånare ett av de största storstadsområdena i Europa.

Nordrhein-Westfalen gränsar i norr och öster till Niedersachsen; i sydöst till Hessen och i söder gränsar det till Rheinland-Pfalz. I väster gränsar förbundslandet till Nederländerna och Belgien.

Infrastruktur

Kommunikationerna i Nordrhein-Westfahlen är mycket bra. Här finns det gott om vägar, motorvägar och järnvägar.

Vägar

Vägnätet i Ruhrområdet är ett av det tätaste i Europa och det finns gott om motorvägar i Nordrhein-Westfalen. I nord-sydlig riktning går följande motorvägar (Autobahnen): A1, A3, A31, A33, A43, A45, A57, A59 och A61. I väst-östlig riktning går dessa: A2, A4, A30, A40, A42, A44, A46, och A52.

Den historiska vägen Ruhrschnellweg som idag heter A40 (bitvis också en del av Bundesstraße 1) är en av det mest trafikerade vägarna i hela Tyskland. Den totala väglängden i Nordrhein-Westfalen uppgår till 29 510 km. Av det är 2 186 km motorväg, 4 886 km förbundsväg (Bundesstraßen), 12 694 km landsväg och 9 745 km kommunala vägar (Kreisstraßen).

Järnvägar

De viktigaste knutpukterna (stationskategori 1) i tågtrafiken på långdistansnätet är Köln, Dortmund, Düsseldorf och Essen. För alla dessa städer är det Hauptbahnhof (centralstationen) som räknas. Järnvägsstationer som är stationskategori 2 är: Bielefeld Hbf, Bochum Hbf, Bonn Hbf, Duisburg Hbf, Düsseldorf Flughafen, Hagen Hbf, Hamm, Köln-Deutz, Köln Flughafen Münster Hbf, Oberhausen Hbf, Siegburg/Bonn, Solingen Hbf och Wuppertal Hbf. Dortmund Hauptbahnhof är den största stationen för trafiken till de östligare delarna av Tyskland.

Grundidén för passagerartrafiken i Nordrhein-Westfalen är att ha en integrerad tidtabell för de olika trafiktyperna. För tillfället finns det tre olika typer av regionaltåg:

Flygplatser

Den viktigaste flygplatsen för interkontinental trafik är Düsseldorfs flygplats som är den tredje största i Tyskland mätt i passagerarantal efter Frankfurt och München. Flygplatsen i Köln har många destinationer inom Europa, den är också en av de viktigaste flygplatserna för fraktflyget inom Tyskland. Ytterligare flygplatser med vissa interkontinentala flygningar är Dortmunds flygplats, Airport Weeze, Flughafen Münster/Osnabrück, Flughafen Paderborn/Lippstadt. Vid sidan av dessa flygplatser finns det ett antal mindre flygplatser.

Till startsidan