Teknik och IT

Denna kategori innehåller artiklar som handlar om teknik och informationsteknologi/IT.

Teknologi är kunskapen om, och användandet av, verktyg, teknik, hantverk, system eller organisationsmetoder. I forskningssammanhang kallas det ofta för ingenjörsvetenskap eller teknikvetenskap. detta bl. a av Vetenskapsrådet och dess föregångare Teknikvetenskapliga forskningsrådet. Ordet teknologi används även som benämning på det tekniska kunnande som finns i ett samhälle.

Ordet teknologi används ofta, särskilt i reklam, slarvigt översatt från engelska, för att benämna att ett system eller en produkt använder en viss slags teknik.

En person som har en kvalificerad utbildning inom teknologi kallas vanligtvis för ingenjör, medan benämningen teknolog brukar reserveras för en person som fortfarande studerar teknologi.

Informationsteknik och informationsteknologi (IT), är ett samlingsbegrepp för de möjligheter om skapats genom datateknikens och telekommunikationens frammsteg. IT-utbildningar på högskolenivå, i form av systemvetare, civil- eller högskoleingenjör, är numera ett vanligt inslag på tekniska högskolor och universitet i Sverige och världen. Begreppet etablerades i branschen någon gång mellan 1992 och 1994 som en reaktion på nya möjligheter att hantera kommunikation, bilder och ljud med hjälp av datorer. ADB är ett gammalt svenskt begrepp för IT och t.ex. ADB/AU-verksamhet som bytte namn till IT-verksamhet alt. multimedia.

Hittar du inte den artikel du letar efter? Då kanske den finns i kategorin övrigt.

Till startsidan